Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Så jobbar skolan för att minska smittan

Planering av klassrum, matsalstider, tillgång till handsprit och utökad städning är några åtgärder för att minska trängsel och smittspridning bland elever och lärare i skolans lokaler.

– Vårt mål och vilja är att hålla skolorna öppna så långt det är möjligt, men det ska också vara en säker plats. Därför jobbar vi löpande med åtgärder i våra skolor för att minska risken för smittspridning, säger Ulrika Forssell, skolchef i Borlänge kommun.

Nära kontakt med smittskyddsläkare

Det senaste året har inneburit utmaningar för kommunens grund- och gymnasieskolor. Skolor har periodvis varit stängda och distansundervisning har införts även för grundskoleelever. För att göra skolan till en så smittsäker plats som möjligt har skolorna bland annat anpassat schemat, sett över möblering och lokaler för att minska trängsel och utökat möjligheter till handtvätt och handdesinfektion.

– Vi har och är inte förskonade från smitta i skolan, men vi hanterar uppkomna situationer och har en nära kontakt med Region Dalarnas smittskyddsenhet. Bara den här veckan tog vi, i samråd med smittskyddsenheten, beslutet att Forssaklackskolan årskurs 7 samt en klass i årskurs 8 ska gå över till distansundervisning på grund av smittläget, säger Monica Lundin (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande

Inför skolavslutningar och student

Om bara några veckor är det dags för skol- och studentavslutningar och planeringen är i full gång.

– Det är för tidigt för oss att informera om hur avslutningarna kommer att genomföras, men vi kommer att följa rådande nationella och regionala rekommendationer. Vår förhoppning är att kunna erbjuda alla våra elever en minnesvärd skolavslutning trots omständigheterna, säger Ulrika Forssell skolchef Borlänge.

Beslut om distansundervisning på Forssaklackskolan

Exempel på åtgärder

Exempel på åtgärder i Borlänges skolor framtagna i samråd med Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna.

Förändringar i undervisning

Undervisningsscheman har spridits ut så långt det är möjligt för att undvika trängsel. För många klasser sker undervisning enbart i “hemklassrum” för att undvika onödiga förflyttningar i skolan. Lektionsinnehållet har i möjligaste mån organiserats om för att undvika trängsel och närkontakt, exempelvis i idrottsundervisning. Ibland innebär det extra lärarresurser för att kunna bedriva undervisning både på distans och vissa fall även i mindre grupper i skolan.

Matsalar

Sedan april 2020 finns förändrade rutiner för servering i bufféerna för att minska närkontakter och köbildning. Det finns olika lösningar på olika skolor. Lunchtider har spridits ut, vissa har fler matsalar andra har sluss-system för att minska mängden elever som samtidigt äter i matsalen. Tydliga avståndsmarkeringar finns. Information om handtvätt finns i anslutning till matsalarna. I vissa matsalarna finns behållare med handsprit.

Gemensamma ytor och personalrum

Möblering i cafeterior och i personalrummen har anpassats för att öka avstånd. Likaså har möblering i allmänna utrymmen setts över för att undvika trängsel. Markeringar finns för att hålla avstånd i köerna.

Städning

Utökade rutiner och extra städning. Särskilt fokus läggs på toaletter och avtorkning av ytor som många tar i. Eleverna torkar sina arbetsplatser dagligen med redskap som lokalvårdarna tillhandahåller, rutinbeskrivning finns.

Inga större samlingar

Skolorna ska inte arrangera aktiviteter eller samla större samlingar av elever och/eller personal. Det arrangeras inte heller fysiska föräldramöten, utvecklingssamtal, studieresor eller andra klassaktiviteter. För personal genomförs merparten av mötena digitalt.

Handsprit, tvål och vatten

Runt om i skolornas lokaler finns det god tillgång till handsprit, tvål/ vatten. Tillgången kontrolleras dagligen och vid flera tillfällen samt fylls på efter behov. Lärarna har även i uppgift att påminna eleverna om att tvätta händerna och att hålla avstånd.

Prao har ställts in

Prao och teknikmässan har inte kunnat genomföras, därför har det varit viktigt att se till att det finns god studie- och yrkesvägledning under rådande omständigheter.

Information i skolmiljön

Det finns information för att underlätta och påminna alla om att hålla avstånd, tvätta händer samt stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk.

Förskola och skola

Gymnasieskolor och vuxenutbildning