Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Två mobiltelefon och texten "Låt mig gå vidare"

Ge din gamla mobiltelefon nytt liv

Nu ska gamla mobiler, surfplattor och datorer som inte längre används komma till nytta. Tillsammans med flera aktörer i Borlänge satsar kommunen på en omfattande insamling av IT-utrustning genom att ställa ut insamlingsskåp runt om i stan.

– Den här insamlingen som vi kallar Återtagskampanjen är ett sätt att spara på jordens resurser och samtidigt öka medvetenheten hos Borlängeborna. Enligt rapporter har hälften av svenskarna all sin avlagda IT-utrustning kvar hemma i byrålådan, när utrustningen istället skulle kunna återbrukas eller återvinnas, säger Rebecca Bergman, projektledare för Klimatneutrala Borlänge 2030.

Insamlingsplatser runt om i Borlänge

Återtagskampanjen pågår mellan 23 januari och 6 februari med syftet att samla in så mycket gammal IT-utrustning som möjligt. Insamlingslådor kommer finnas på ett flertal platser runt om i Borlänge, bland annat på Fågelmyra, Dalarna Science Park och Rolf Ericsson bil.

Insamlingsaktiviteten görs under ledning av Dalarna Science Park, Borlänge kommun och Borlänge Energi i samarbete med Atea. Atea bidrar också med en tjänst som garanterar att insamlingen genomförs på ett säkert och hållbart sätt.

– Det här är ett jättebra initiativ och vi tror det blir en otrolig kraft när många företag och organisationer går samman på det här sättet, säger Kristina Lind, verksamhetsutvecklare, Atea.

Två personer står vid skåp med IT-utrustning

Rebecca Bergman, projektledare Klimatneutrala Borlänge 2030 och (till höger) Kristina Lind, Atea

"Tillsammans kan vi bidra"

Flera delar av Borlänge kommuns verksamheter engagerar sig i insamlingen. Tunabyggen kommer ha fyra insamlingsplatser för att underlätta för sina hyresgäster och andra Borlängebor.

– För Tunabyggen är samarbetet kring Klimatneutrala Borlänge 2030 en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Tillsammans kan vi bidra till minskad klimatpåverkan, säger Fredrik Gedin, miljöstrateg på Tunabyggen.

Lätt att göra rätt

För Borlänge Energi som också deltar i insamlingen är det viktigt att skapa förutsättningar för att det ska vara lätt att göra rätt när det kommer till återvinning.

– Vi ser det som en självklarhet att erbjuda möjlighet att samla in IT-produkter till återanvändning. För oss är det självklart att jobba för ett mer cirkulärt samhälle och vi ser positivt på att samverka med andra i det arbetet. Vi vill underlätta för Borlängebon att leva hållbart, och att enkelt kunna cirkulera sina it-prylar är ett bra steg, säger Sara Johansson, avfallsstrateg Borlänge Energi.

"Hoppas Borlängeborna är givmilda"

När aktiviteten avslutas den 6 februari är förhoppningen att insamlingslådorna är överfulla.

– Vi är jättespända på hur mycket utrustning vi kommer få in och förhoppningen är att vi så småningom kommer kunna berätta hur Borlängebornas gamla grejer faktiskt kommit till nytta för andra, säger Rebecca Bergman, projektledare Klimatneutrala Borlänge 2030.

Hitta insamlingsplatser och läs mer om Återtagskampanjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är Klimatneutrala Borlänge 2030

Borlänge kommun är en del i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer, med målet ett klimatneutralt och hållbart Borlänge år 2030. Initiativet syftar till att hitta lösningar på de stora samhällsutmaningar som klimatomställningen innebär.

– Genom Klimatneutrala Borlänge kan fler aktörer få kunskap, inspiration och mod att agera. När företag bidrar med egna idéer som fler kan hänga på så går arbetet med att främja cirkularitet och samtidigt sänka våra koldioxidutsläpp snabbare, säger Rebecca Bergman, projektledare för Klimatneutrala Borlänge.