Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Bild på en kvinna som står utanför sitt hem.

Borlängebon Jennica Simesgården har haft uppdrag som god man i fem år.

”Roligt och utvecklande att vara någons förlängda arm”

Jennica Simesgården gör en väldigt viktig insats som god man, både för den hon företräder och för samhället.

– Det är ett roligt, utvecklande uppdrag och det känns skönt att vara någons förlängda arm vid behov, säger Jennica Simesgården.

Ofta är den här hjälpen helt avgörande för personen i fråga, men tyvärr är det många som får vänta länge på att få en god man eller förvaltare.

– Jag är med och stöttar i en medmänniskas vardag och ser till att man tar hänsyn till personens rättigheter. Jag har dialog med olika instanser och följer upp att insatser blir utförda, säger Jennica.

Hjälp i vardagen

Det behövs fler som vill göra en insats för vuxna personer som på grund av sitt hälsotillstånd är i behov av hjälp. Behovet är särskilt stort för personer med psykiska funktionshinder och andra yngre personer.

– Givetvis är det bra att känna in och förstå vilka behov personen har. Det krävs lite tålamod, det är många instanser som man behöver ha kontakt med och det är viktigt att vara bra på att samarbeta med personen, dennes familj, vårdpersonal med flera, säger Jennica.

Utvecklande uppdrag

Uppdragen som god man varierar mycket beroende på omständigheterna och den behövandes förmåga och behov. En viktig del är att besöka sin huvudman för att se hur den har det, det är en förutsättning för att också kunna sköta övriga delar av uppdraget.

– Jag hjälper till med den dagliga ekonomin, ser till att räkningar blir betalda och hjälper till att göra en budget. Jag besöker mina huvudmäns boenden och ibland träffas vi vid deras Daglig verksamhet för att se hur deras vardag är, säger Jennica och fortsätter:

– Att ha ordningssinne och att vara bra på ekonomi underlättar för att skapa en bra och fungerade budget, oftast på små medel, tillsammans med personen.

Som god man och förvaltare är det bra att känna till hur samhället fungerar och var information finns att söka för att kunna att bevaka sin huvudmans intressen.

– Jag har verkligen fått en bra insyn i hur civilsamhället är uppbyggt och är stolt att vara en del av det, säger Jennica, som utöver sin roll som god man även är styrelseledamot i Södra Dalarnas Frivilliga samhällsarbetare och vice ordförande i Riksförbundet Frivilliga samhällsarbetare.

Vill du också hjälp en medmänniska?

Som god man och förvaltare får man arvode för sina uppdrag. Det viktigaste är att du har viljan att hjälpa en medmänniska som är i behov av hjälp. Mer om vad uppdraget god man Länk till annan webbplats. innebär.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss, skicka e-post till ois-rekrytering@borlange.se eller ring 0243-740 00.