Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Arbete på distans ska få en chans

Kan det finnas stora fördelar med att arbeta på distans även efter pandemin? Det vill Borlänge kommun ta reda på i ett pilotprojekt som redan väcker stort intresse.

– Det ska bli spännande att undersöka. Om det är ett lyckat arbetssätt ser vi många fördelar. De anställda får en större frihet att kunna jobba från olika platser, vilket förhoppningsvis gör oss till en mer attraktiv arbetsgivare. Pilotprojektet kommer också att visa det framtida lokalbehovet. Distansarbete kan även minska pendling, vilket är bra för miljön eftersom det kan minska koldioxidutsläppen, säger Sandra Sjöberg projektledare.

Så fort restriktioner och rekommendationer som finns med anledning av coronapandemin försvinner kommer Borlänge kommuns genomförandefas av pilotprojekt om distansarbete att påbörjas.

8o medarbetare ingår i pilotprojektet

Ett 80-tal medarbetare från kommunen kommer ingå i pilotprojektet med syftet att ta reda på om det är möjligt för medarbetare att arbeta kontinuerligt, schemalagt, på distans och undersöka vad det får för konsekvenser.

– Tidigare forskning visar att en framgångsfaktor är att kombinera distansarbete med fysiska möten. Därför kommer medarbetarna jobba 50 procent på distans och det gäller för de medarbetare som vill, kan och där chefen tycker det är lämpligt. Det är alltså helt frivilligt att arbeta på distans under pilotprojektet, säger Charlotta Olsson, sektorchef för samhällsbyggnadssektorn.

Sociala kontakter och teamkänsla i fokus

En förstudie har gjorts och kommunen har tagit del av tidigare forskning om distansarbete, vilka regelverk som finns vid distansarbete och har också genomfört en enkätundersökning bland de medarbetare som kommer att delta i pilotprojektet och som arbetat på distans under pandemin.

– I undersökningen uppger nästan 9 av 10 medarbetare att det är lika effektivt, eller till och med mer effektivt, att arbeta hemifrån. En av utmaningarna som vi behöver fokusera på i pilotprojektets genomförandefas är de sociala kontakterna och teamkänslan bland medarbetarna, säger Sandra Sjöberg.

En slutgiltig rapport av pilotprojektet beräknas vara klart i juni 2022.

– Förhoppningsvis kan vi starta projektet redan till hösten. Vi har fått många frågor från forskare, organisationer och andra kommuner som är intresserade av att följa projektet och vill veta mer och det känns bra att vara med och utveckla framtidens arbetsplats, säger Charlotta Olsson.

Förstudie – Pilotprojekt om kontinuerligt distansarbete Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster.