Borlänge kommuns logotyp

Borlänges bin

”Borlänges bin”, en kampanj riktad till alla Borlängebor, startar sommaren 2021. Tanken är att kampanjen ska inspirera till att skapa trädgårdar som är bra för pollinatörer.

Med kampanjen vill vi bland annat förklara varför blommor är viktiga och skapa förståelse för att gräsmattor ska blomma. Kampanjen möjliggörs tack vare LONA-bidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsammans skapar vi Sveriges bi-vänligaste kommun!

I Borlänge finns ungefär 130 olika arter av vilda bin! Men de har det tufft och många riskerar att dö ut. Här får du chansen att lära dig mer om Borlänges bin och se vad du kan göra för att stötta dem. Kom ihåg att alla åtgärder, stora som små, är viktiga.

Broschyr för utskrift Pdf, 3.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Guldsandbiet – den flygande guldklimpen

Guldsandbiet är Borlänge kommuns speciella ansvarsart. Det äter bara pollen från olika väddväxter. Sandiga områden med väddväxter är idag ovanliga i Sverige och guldsandbina blir färre och färre. Biet är ett av många bin som finns med på den svenska rödlistan över hotade arter.

Superkraft: Kan gräva en halvmeterdjup bohåla ner i sanden. Bra gjort av ett bi som inte är längre än en centimeter.

Tips: Hela området runt Borlänge flygplats är något av ett paradis för guldsandbin. Naturreservatet Rommehed är en bra plats för bi-spaning mellan juni och september.

Guldsandsbiet

Praktbyxbiet – biet med schyssta brallor

Praktbyxbiet är helt beroende av sandiga områden för att kunna gräva ut sitt bo. I Borlänge bor det bland annat i Romme, Tjärna och vid skjutbanan i Bergebo. Du ser praktbyxbina sent på sommaren, under juli och augusti. Då samlar de gärna pollen från olika fibblor.

Superkraft: Kan samla in massor av pollen med sina lurviga ben.

Praktbyxbiet

Rödmurarbiet – en bra kompis i trädgården

Rödmurarbiet håller gärna till nära människor och kan bo i både parker och trädgårdar. Honan fixar ett bo i någon gammal hålig trädstam. Ser du ett rödmurarbi som vippar bakkroppen upp och ner på en blomma? Då håller det på att samla pollen på sin håriga mage.

Superkraft: Pollinerar gärna dina fruktträd! En riktigt bra kompis i din trädgård alltså.

Hjälp till: Det här är ett bi som verkligen uppskattar bi-bon av bamburör! Sätt upp så många bon du kan i soliga lägen. Plantera gärna krokus och andra lökväxter så att rödmurarbiet hittar mat direkt när det börjar flyga i april.

Rödmurarbiet. Foto David Lundgren

Rödmurarbiet. Foto David Lundgren

Symbol med tre bin, ett hjärta och texten Vi älskar Borlänges bin.

Stötta Borlänges bin!

  • Se till att det blommar i trädgården, på balkong eller uteplats från vår till höst. Bärbuskar, kryddväxter och blommande träd som sälgar är mycket uppskattade av bin.
  • Strunta i att klippa en del av gräsmattan så ofta. Maskrosor, klöver och många andra ”vanliga” blommor är viktig mat för många bin.
  • Ha ett stökigt hörn i trädgården. I gamla grenar och annan död ved kan bina hitta boplatser.
  • Skippa alla gifter i trädgården och köp ekologisk mat när det är möjligt.

Vilda bin är samlingsnamnet på alla bin som inte är honungsbin. Hos vilda bin gör varje bihona ett eget bo. Sedan samlar hon ihop pollen och lägger in i boet som mat till sina larver. Efter att ha lagt ägg i boet dör honan. Nästa vår kryper nya små bin ut och allt börjar om.

Bin är viktiga eftersom de pollinerar växter när de samlar sin mat. Utan bin blir det inga äpplen på träden eller vinbär på buskarna. Över hela världen minskar bin och andra pollinerare. Främst för att jordbruket har blivit så intensivt att bin varken hittar blommor eller boplatser. Det finns mycket bra information för dig som vill veta mer. Här är några exempel:

raddabina.nu
Naturskyddsföreningen ger förslag på vad du kan göra i din egen trädgård. Här finns också fördjupad läsning om varför bina är hotade.

pollinerasverige.se
Pollinera Sverige är ett nätverk som sprider kunskap om pollinerare. Från dem kan du bland annat ladda ner guider över växter som bina gillar.

Borlänge kommun arbetar bland annat med att göra om gräsmattor till blommande ängar i staden. Har du tips, frågor eller vill samarbeta med oss på kommunen? Hör av dig till: kommun@borlange.se

Kommunen jobbar även med flera andra projekt för att gynna blommande marker och pollinerande insekter i staden:

  • Ängsskötsel på parkmark (balning, insådd och information)
  • Insektsparadiset (del av Paradisparken)
  • Ängsskötsel på Dala Airport
  • Insektshotell på Savelgärdet
  • Artrika vägkanter (inventering av invasiva arter gjord sommar 2020)
  • Miljö för vilda bin Plogstigen (anlagd 2019)
  • Blommande kantzoner på kommunal åkermark
  • Miljöer för pollinatörer i Spårdiket
  • Ingen giltig användare vald.