Borlänge kommuns logotyp

Om Ornässtugan

Sveriges mest kända timmerbyggnad byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet och stoltserar med att vara världens äldsta bevarade utställning där den mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa.

Ornässtugan ligger vackert belägen på sin ursprungliga plats på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början av 1500-talet. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loft­et har många spännande spår av folktro, till exempel skyddsbränning och solkors.

Gustav Vasas berömda flykt genom dasset

Den mest kände gästen är Gustav Eriksson Vasa som besökte Ornässtugan 1520. Han var då på flykt undan dans­ke unionskungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass med hjälp av gårdsfrun Barbro Stigsdotter. Gustav ville med dalkarlarnas hjälp starta ett uppror och den unge Gustavs dalaäventyr och väg till den svenska tronen är historier som har berättats i Ornässtugan i 500 år - en tradition som vi gärna förvaltar och för vidare till dagens besökare.

Världens äldsta bevarade utställning

Muséet öppnade redan år 1758 och utställningen är fortfarande densamma som vid öppnandet. Detta gör den till världens äldsta bevarade utställning, i ursprunglig byggnad.

Byggnaderna och omgivningen

Servicebyggnaden

I den arkitektritade museibutiken finns också ett café med uteservering, delvis under tak. I caféet bakas alla bakverk på plats och det finns även ett utmärkt sortiment för gluten-, mjölk- och äggintoleranta. Gruppbokningar till café ska göras senast 14 dagar i förväg.

Källaren

Källaren består av en ingång genom en svale av gråsten och två valvrum med grusgolv. Källaren på Ornässtugan är en av de äldsta profana medeltidskällare som finns kvar i Dalarna.

Källaren kan hyras av privatpersoner. I det vänstra valvet finns bord och bänkar med sittplats för 18 vuxna. Det högra valvet är omöblerat och passande för mingel, ceremonier med mera. Hyreskostnaden är 500 kronor för två timmar. Kontakta föreståndare för Ornässtugan för att boka. 

Naturen

Ornässtugan är belägen på en halvö i Ösjön. Området har stora öppna gräsytor lämpade för picknick och övriga aktiviteter. En allé med ekar från 1700-talet leder besökaren från parkeringen till Ornässtugan. Dessutom finns det fyra lindar planterade på 1600-talet. Nedanför vaktmästarbostaden finns en stor båtbrygga där både kyrkbåt, ångbåt och fritidsbåtar kan anlägga. Vintertid plogas breda kilometerlånga skridskobanor på sjöns is och skridskoåkarna kan utgå från Ornässtugan.

Ornäsbjörken

Första exemplaret av Ornäsbjörken upptäcktes i Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hiort, sedermera adlad till Hiort af Ornäs. Han var även ättling till Barbro Stigsdotter. Exemplaret katalogiserades av Carl von Linné och fick det latinska namnet Betula pendula Dalecarlica.

Ornäsbjörken är en mutation av vårtbjörk och kan endast förökas med hjälp av sticklingar. Ornäsbjörken används ofta som parkträd tack vare dess flikiga blad och sterila egenskap. Ornäsbjörken är utnämnd till Sveriges nationalträd.