Borlänge kommuns logotyp

Vintertid finns 70 kilometer leder och skidspår.

Gyllbergen

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat.

Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lospår i snön.

Friluftsliv året om

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergets högsta höjer, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 kilometer preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen värt ett besök. En speciell sevärdhet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget. 

Växter och djur

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Raststugor och vindsskydd

Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen. Bergslagsstugan förvaltas av Länsstyrelsen Dalarna, vid eventuella frågor kontakta Länsstyrelsen.

En kvinna åker längdskidor i et snöigt landskap Solen skiner.

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

Om Gyllbergen

Bildades: år 1982 (2007)

Storlek: 1700 hektar

Läge: Reservatet ligger några mil sydväst om Borlänge, i riktning mot Idkerberget.

Service: Rastplats, vandringsled, skidspår, torrdass, värmestuga.

Växter och djur: kärlväxter tolta och kambräken. Myrar med trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Fåglar av olika slag. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Väg till Bergslagsplan

Om du vill besöka Gyllbergen och vandra från Bergslagsplan så når du parkeringsplatsen vid Bergslagsplan om du åker via väg 640 och sedan vidare på Spånsanvägen från Laxsjön mot Stora Spånsan. Du kan också ta en ny väg öster om lilla Laxsjön.